Inleiding: wat is een lijfwacht precies?

Een lijfwacht of 'bodyguard' is een persoon die een specifieke opleiding heeft genoten en wordt ingezet om een ander persoon te beschermen. Het werk van een lijfwacht kan van dag tot dag sterk variëren en wordt mede bepaalt door het type cliënt. Als lijfwacht, kun je veel verschillende cliënten hebben. Het zijn vaak VIPS, zakenmensen of gewone burgers die worden bedreigd of zich bedreigd voelen.

In landen of situaties waarbij het dreigingsniveau 'laag' is, werkt de lijfwacht vaak alleen. Dit stelt vanzelfsprekend hoge eisen aan de vaardigheden en kennis van de lijfwacht. Naarmate het dreigingsniveau stijgt, zal over het algemeen een team van lijfwachten worden ingezet.

De belangrijkste taak van een lijfwacht is om het leven van de cliënt te beschermen en dat deze zich veilig en comfortabel voelt. De lijfwacht dient ook de levensstijl / waarden van de cliënt te beschermen. De bedreigingen kunnen variëren van poging tot ontvoering, stalking, algemene criminaliteit, moord of minder ernstige bedreigingen zoals opdringerige fans.

Opleiding tot lijfwacht

 1. Toelatingseisen:
  Naast de algemene toelatingseisen gelden voor deze opleiding de volgende specifieke toelatingseisen: diploma VMBO, MAVO, gelijkwaardige of hogere opleiding.
 2. Introductie fase:
  Tijdens de introductie fase krijgt u inzicht in de training en baan als lijfwacht. Het doel is om inzicht te krijgen of het werken als lijfwacht werkelijk iets voor u is.
 3. Basisopleiding:
  Tijdens de basisopleiding krijgt u uitgebreide theoretische en praktische lessen over het werken als lijfwacht. De nadruk ligt op persoonlijke bescherming in het dreigingsniveau laag tot gemiddeld (bescherming van zakenmensen). U krijgt ook les in terrorismebestrijding. Deze opleiding stelt hoge eisen qua inspanningen.

  Afhankelijk van eerdere ervaringen, zal u na het voltooien van de basisopleiding in staat zijn om te werken als persoonlijke beschermer. Mensen zonder eerdere ervaring, zullen na deze basisopleiding in staat zijn om kleine taken uit te voeren in samenwerking met ervaren lijfwachten.